Ruhani

Ruhani (https://www.ruhani.net/)
-   Kur'an-ı Kerim Ve Hadisler (https://www.ruhani.net/kuran-i-kerim-ve-hadisler/)
-   -   Yetimi Himaye Etmek (https://www.ruhani.net/kuran-i-kerim-ve-hadisler/2439-yetimi-himaye-etmek.html)

ARMİ 09-07-2012 22:16

Yetimi Himaye Etmek
 
Ebü Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resülullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle benhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif cennette şöyle yanyana bulunacağız."

Hadisin ravisi Malik İbni Eneshttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif -Peygamber aleyhisselam'ın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi.[1]

Açıklamalar

Erginlik çağına gelmeden önce babasını kaybetmiş çocuğa yetim deriz. Hadîs-i şerîf yetimlerihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif soy itibariyle yakınlık bakımındanhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif insanın kendi yetimleri ve başkasına ait yetimler diye ikiye ayırmaktadır. Bir kimsenin kendi yetimleri: torunuhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif erkek veya kız kardeşinin çocuğuhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif öz veya üvey kardeşihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif oğulluğu veya kocası ölen bir hanıma göre geride kalan çocuklarıhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif yahut bu neviden yakınlarıdır.

Yetim bir yavrunun babadan anadan kalma malı bulunabilir. O takdirde bu yavru erginlik çağına girene kadar kendisine sahip çıkmakhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif malının yok olup gitmesine meydan vermemek onu himaye etmek olur. Şayet malı yoksahttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif onun himayesihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif babasının yokluğunu aratmamaya
çalışmakla mümkün olur. Her toplumda olduğu gibi bizde de hadsiz hesapsız yetim vardır. Nice yetimlerhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gifellerinden tutacakhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif kendilerini hayatın zor ve katı şartlarına alıştıracak rehberleri olmadığı için ezilmişlerhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gifitilip kakılmışlar ve adeta kötü insan olmaya zorlanmışlardır.

Bu yavrulara sahip çıkanlarhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif toplumun bir açığını kapamışhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif bir yarasını sarmış olurlar. Kısacasıhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif insan olmanın sorumluluğunu duymuş olurlar. Hayatın kahredici çarkının bir insanı ezmesine göz yummayanlarhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gifemsalsiz bir insanî zevki tadarlar. Ayrıca şu hadîs-i şerîfin vadettiği hesapsız mükafatı kazanırlar:

"Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsahttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır".[2]

Her saç teline karşılık bir sevaphttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif ne büyük mükafattırhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/nokta.gif.

Şu halde yüreğinden kopup gelen derin bir şefkat duygusuyla bir yetimi kucaklayıp bağrına basanhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gifyanaklarına öpücükler konduranhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif ona yalnızlığını ve yetimliğini unutturmaya çalışan bir kimsehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif ilahî rahmet sağanağı altında yıkanmış ve günahlarından arınmış olmaktadır.

Bir yetim gülüyorsahttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif başına şefkat eli değdiği içindir. Bir yetim gülüyorsahttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif bütün bir toplum gülüyor demektir.

Şu hadîs-i şerîf de bu gerçeği pekiştirmektedir:

"Bir kimsehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürsehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gifaffedilmeyecek bir suç işlemediği takdirdehttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif Allah Teala onu mutlaka cennete koyar".[3]

"Affedilmeyecek suç" ifadesi hatıra iki büyük günahı getirmektedir:

Biri Allah'a şirk koşmak yani Allah'dan başka bir ilahın varlığını kabul etmekhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif diğeri de kul hakkı yedikten sonra onu helal ettirmemektir.

Cennet'e girebilmekhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif şüphesiz büyük bir saadettir. Ondan da üstünühttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif Cennet'te Resül-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'e komşu olabilmektir. Cennet'i yaratan ve oradaki üstün mevkileri bazı iyilikleri yapanlara ayıran Allah Tealahttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif sevgili Resülü'ne komşu olma bahtiyarlığınıhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif yetimleri koruyanlara lütfetmiştir.

Ne mutlu o bahtiyarlara!http://www.forumuz.net/images/digersmileyler/nokta.gif

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. Cennette en üstün mevkihttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif Hz. Peygamber'e komşu olabilmektir.

2. Bu üstün mevkii kazanmanın bir yoluhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif yetimi himaye etmektir.

3. Kendisinin veya başkalarının yetimlerini koruyanlarhttp://www.forumuz.net/images/digersmileyler/virgul.gif Allah Teala'yı hoşnut ederler. alıntı

elmanhoca 09-07-2012 22:45

Ellerinize saglik tesekkurler

ARMİ 09-08-2012 14:20

rica ederim hocam


Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:59.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0