Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-21-2017, 02:43   #1 (permalink)
kartal

Avatar Yok
 

Üyelik tarihi: Feb 2017


Mesajlar: 20
Konular: 60

Karma Puanı: 2

Standart zilzal suresinin 7. ve 8. ayetleri ile ilgili açıklama

Artık kim zerre miktarı bir iyilik yapmışsa, onun mükafatını görecek; Kim de zerre miktarı bir kötülük yapmışsa, onun cezasına katlanacaktır!... (Zilzâl suresi, 7 ve 8. ayetler.)

Fiziki ölçüleri bakımından zerre; parçacık, azıcık, partikül, en küçük, en ufak ve benzeri anlamlarda kullanılmaktadır. Onu maddenin görülebilen en küçük parçası gibi algılayabiliriz. Havada uçuşan ve özellikle penceremizden içeriye doğru süzülen güneş hüzmeleri içinde açıkça görebildiğimiz toz taneleri fiziksel bakımdan zerre sözcüğü içinde düşünebiliriz. Şekil ve biçim olarak böyle düşünmekle beraber, iyilik ve kötülük açısından "zerre" ölçüsü,manevi bir değeri ifade eder.Konunun mahiyetini kısaca izah edelim.

İyi ya da kötünün ölçüsünü belirtmek bakımından "ameller/davranışlar ile ilgili bir değer olarak" kullanıldığında zerre, yapılan davranışların en küçüğü veya en basiti anlamına gelir.

Söz konusu davranışlar, insanlığa hayır veya şer adına neyi ne kadar kazandırıyorsa, bunların tamamı sahibinin hesabına kaydedilir; zerre miktarı iyilik veya zerre miktarı kötülük. Hiçbir şey hesabın dışında tutulmaz.

Allah her insandan haberdardır. Onların kalplerinde gizlediklerini de açığa çıkardıklarını da hakkıyla bilir. Hiçbir şey Allah'ın ilminden gizli kalmaz.

O nedenle insan, dünya hayatında "küçük ya da büyük" ne kadar iyilik veya kötülük yapmışsa, karşılığını alacaktır. Her iyiliğin ödülünü muhakkak alacak, her kötülüğün hesabının mutlaka verecektir. Kıyamet günü "bu gerçeğe" her insan şahit olacaktır.
kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla