Konu: karabasan
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-08-2013, 23:35   #2 (permalink)
zeinarda

 
zeinarda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üyelik tarihi: Oct 2012


Mesajlar: 1.884
Konular: 657

Karma Puanı: 2

Standart

karabasan öncelikle bir varlık değildir.......


Tıptaki adı uyku felcidir. İnsanlar rüya gördükleri REM uykusu sırasında, göz ve solunum kasları dışında tamamen fizyolojik bir felç durumundadırlar. Hiçbir kasları çalışmaz. Böyle olmasaydı, biz rüyalarımızı oynar hale gelirdik. Rüyamızda ne yapıyorsak, yatakta da onu yapmaya başlardık. Bazen rüyadan uyandığımızda beynimiz uyanık ve etrafın farkında olduğumuz halde, hareket edemez, ses çıkaramaz ve göğsümüzün üzerinde bir ağırlık varmış gibi hissederiz. Bunu herkes hayatının bir döneminde en az bir kez yaşamıştır. Korku verici bir durumdur. Ama saniyeler içinde kendiliğinden düzelir. Karabasanın olma nedeni; uykudan uyanmamıza rağmen REM uykusundaki fizyolojik felç halinin, uyanır uyanmaz çözülmemesine bağlıdır


Karabasanın cinle, periyle ilgisi yoktur, basit ve bilimsel izahı olan durumdur. Karabasan geldiğinde gördüğünüz in, cin, ışık, şeytan gibi varlıkların hepsi sanrıdır yani halisünasyondan ibarettir.


Uyku, 5 bölümde oluşur. 4 tane NREM (non-rapid eye movement) ve 1 adet REM (rapid eye movement) evresi. NREM evreleri uyku döngüsünün (ki bu döngü de 90-120 dakika arası sürer) toplamda %75'ini oluştururken, REM evresi %25'ini oluşturur.
REM evresinde rüyalarımızı görürüz ve bu evrede beyin, vücudu geçici olarak felç eder ve bundan dolayı rüya görürken bırakın hareket etmeyi, ufak homurtular haricinde ses bile çıkaramayız. Sağlıklı olmayan şekilde ise uyurgezerlik gibi felç fonksiyonunun çalışmaması halidir.
Uyku felci veya karabasan dediğimiz olay da, gördüğümüz kabustan uyanmaya çalışırken beynimizin bilinç durumuna geçmesi fakat vücuda çözülme komutunu vermeyi unutması sonucunda oluşur.


uyanıkken gördüğünüzü iddia ettiğiniz yaratık ise uyku bozukluğunuz sonucunda gördüğünüz bir halüsünasyondur...
Sinirlerinizin bozuk olması bu uyku felcini sık sık yaşıyor olmanız sizde böyle bir etkiye neden olmuş...

Bir nöroloji uzmanına ve üniversite hastanelerinden birindeki uyku tedavisi bölümüne gitmenizi tavsiye ederim.
zeinarda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla