Ruhani

Ruhani (https://www.ruhani.net/)
-   Psikoloji (https://www.ruhani.net/psikoloji/)
-   -   Narsist Bir Kişiyi Nasıl Tanıyabiliriz? (https://www.ruhani.net/psikoloji/1750-narsist-bir-kisiyi-nasil-taniyabiliriz.html)

musemma 02-29-2012 08:57

Narsist Bir Kişiyi Nasıl Tanıyabiliriz?
 
Kolaylıkla tanınabilen bir tip vardır. Bu tip kendi kendine yeten bir kişinin tüm belirtilerini gösterir; boş sözler ettiği zaman bile kendini çok önemli bir şey söylemiş gibi hisseder. Başkalarının söylediklerini çoğunlukla dinlemez ya da onlara ilgi duymaz. (Zeki bir insansa, bu tutumunu sorular sorarak ya da karşısındakine ilgi duyuyormuş gibi yaparak saklamaya çalışacaktır.) Narsist kişiyi her türlü eleştiriye karşı gösterdiği aşırı alınganlıktan da tanıyabiliriz. Bu alınganlık her türlü eleştirinin geçerliliğini yadsıyarak, kızgınlık ya da üzüntüyle tepki göstererek ortaya konulur. Pek çok durumda narsist eğilim alçak gönüllülük ya da alttan alma tutumuyla gizlenebilir; narsist eğilimli bir insanın alçak gönüllülüğünü kendine hayran olmak için bir neden olarak kullanması da az rastlanan durumlardan değildir. Değişik belirtileri ne olursa olsun tüm narsisizm türlerinde, dış dünyaya karşı gerçek ilginin kesilmesi ortak özelliktir. (Sevginin Ve Şiddetin Kaynağı; Erich Fromm)
Kendisini ideal bir insan modeli olarak gören narsist kişi, kendisine yapılacak en ufak bir eleştiriyi bile öfkeyle karşılar ya da kendisini aşağılanmış hisseder ve utanç duyar. Kendisini mükemmel biri olarak gördüğü için eleştirilebilecek bir yanının olmadığını düşünür. Çok önemli biri olduğuna inanır, yeteneklerini ve başarılarını abartır, hak edecek bir şeyler yapmadığı halde kendisine özel biriymişçesine davranılmasını bekler.
Freud sonrası psikanalistlerden Horney’e göre (1939), narsistik kişinin diğer insanlarla duygusal bağları çok zayıftır ve sevme kapasitesini yitirmiş olmanın boşluğunu yaşar. Bu tür benlik şişmesi, yok olma tehlikesinin süregeldiği koşullarda yaşayabilmek için gerekli oranda kendine saygıyı sürdürme ve sevginin olmadığı yerde, hiç olmazsa beğeni toplayarak bu boşluğu ödünlemeye çalışma çabalarının anlatımıdır. Dolayısıyla narsisizm kendini sevmeyi değil, kendine yabancılaşmayı simgeler. (Psikodinamik Psikiyatri ve Normal Dışı Davranışlar; Engin Geçtan)
Narsist tavırları günlük hayatta karşımıza sürekli çıkabilecek şu örnekle biraz daha inceleyelim: Sözgelimi sevgisine karşılık vermeyen karşı cinse aşık olan narsist kişi, karşısındakinin kendisini sevmediğine inanmak istemeyecektir. “Ben onu bu denli severken, onun beni sevmemesi olanaksız” ya da “o da beni sevmese, ben onu bu denli sevemem ki” diye düşünecektir. Sonra da karşı cinsin sevgisine karşılık vermemesini “beni sevdiğinin farkında değil” veya “beni denemek istiyor” gibi düşüncelerle akla uydurmaya çalışacaktır. Bu örneğe bakarak aslında narsist bir kişinin, kendisinin dışındaki gerçekliği kendisininkinden farklı olduğunu kavrayamadığını görebilmekteyiz.
Narsisizmi incelerken, bunun iki türü arasında ayrım gözetmek önemlidir; bunlardan birisi tehlikesiz narsisizm, öteki hastalıklı narsisizmdir. Tehlikesiz türünde narsisizmin nesnesi, kişinin kendi çabaları sonucu ortaya çıkan bir şeydir. Örneğin kişi marangoz, bilim insanı ya da çiftçi olarak yarattıklarından narsist bir kıvanç duyabilir. Hastalıklı narsisizmdeyse, narsisizmin nesnesi kişinin yarattığı ya da ürettiği bir şey değil, sahip olduğu bir şeydir; örneğin bedeni, dış görünüşü, sağlığı, zenginliği vb.
Erkek ve kadın arasındaki sevgide çoğu zaman narsist özellikler vardır. Bir kadına aşık olan erkek, kadın “onun” olduktan sonra kadında bulunmayan, kendisinin ona yüklediği niteliklerden dolayı kadına hayran olur, ona tapar. Kadın artık sadece onun bir parçası olduğu için, o erkeğin gözünde olağanüstü niteliklerin sahibi olur.


Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:06.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0