Ruhani

Ruhani (https://www.ruhani.net/)
-   Meditasyon (https://www.ruhani.net/meditasyon/)
-   -   Diyaframı Doğru Kullanmak (https://www.ruhani.net/meditasyon/1655-diyaframi-dogru-kullanmak.html)

Muktedir 02-27-2012 03:48

Diyaframı Doğru Kullanmak
 
Ciğerlerimizde üç kas kümesi vardır, bunlar mideyi ciğerlerden ayıran diyafram kası, kaburgaların arasını ayıran göğüs kasları ve üçüncüsü köprücük kemiği ve omuz başları ile ilintili olan klavikuler kaslardır. Solunum her iki burun deliğinden gerçekleşir ve gerekliyse ağzımızı da solunum esnasında kullanırız. Bu detaylardan az ve öz olarak pranayama uygulamalarında faydalanılır. Birinci kategoriye giren bu tekniklerin bazıları anuloma viloma pranayama, nadi-şudhi pranayama, suryanuloma ve çandranuloma pranayama ve bastika'dır.

Uygulamanın ikinci kategorisi solunumun ısı yönünü kullanır. Bizler aldığımız havanın ısısını ve ağzımızdan aldığımız havanın neminden farkını hissederiz. Ayrıca, nefes verirken sıcak havayı da hissederiz. Biz bu özelliğimizi artırabilir ve bundan faydalanabiliriz. Bu uygulamalar Şitali, Şitkari ve Sadanta pranayama'lardır.

Üçüncü kategori ise sesle ilgilidir. Konuşmamız sırasında üretilen ses için nefes kullanılır. Uygulamalar, Nada-anusandhana, Brahmari vb'dir.

Felsefenin özünde, yaşamın amacı ve hedefi aklın sakinleşmesi yatar. Huzurun olmadığı yerde, başka bir çok şey olsa bile, mutluluk olmaz. Yoga tanım olarak aklı sakinleştirme tekniğidir. Bu aklın huzuru prana ile süzgeçten geçtiğinde, yavaşlama ve beden seviyesinde rahatlama olarak tezahür eder. Yaşamın bu amacını görmezden gelirsek, yoga'nın bu tanımından sapıyoruz demektir. Ama pranayama'nın amacı, içimizdeki prana'yı yavaşlatmak olsa da, bazen Kumbhaka olarak bilinen ve şuurlu olarak nefesin hafif bir baskı ile kesilmesi de eklenebilir. Bu, uyuşukluğun ve ataletin ortadan kaldırılmasında etkin olabilir.

Ruhsal gelişim yolunda, kişi kendini fiziksel bedenden asana'lar (duruşlar) yoluyla yükseltebilir, pranik bedeni prana'yı yavaşlatarak aşabilir. Daha sonra akılsal beden, Patanjali'nin Yoga Sutra'larında Dharana, Dhyana ve Samadhi olarak açılanan meditasyon ile aşılabilir.

Böylece, pranayama adı verilen uygulamalar, prana ile ne yaptığınız değil, pranik rahatsızlıkların ve bağların üstesinden gelmede ve böylece varoluşun daha süptil planlarındaki yolculuğumuza devam etmemizde prana'ya ne yaptığımızdır.

Burada, pranayama uygulamaları teknolojisinin detaylarını kapsamadım. Bu detaylar bir çok pranayama metninde vardır. Ama bu tekniklerin tümünün, içsel huzur ve uyumu sağlama ve zenginleştirmek için var olduğunu aklımızda tutalım.

Alıntı


Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:20.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0