Ruhani

Ruhani (https://www.ruhani.net/)
-   Fıkıh İlmi (https://www.ruhani.net/fikih-ilmi/)
-   -   Berat Gecesi ve Özellikleri (https://www.ruhani.net/fikih-ilmi/5630-berat-gecesi-ve-ozellikleri.html)

zeinarda 06-12-2014 14:07

Berat Gecesi ve Özellikleri
 
Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.



'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)

Ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Berat gecesidir. Kur'ânın bu gecede, Yedinci semadan dünya semasına indirildi. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.

Bu gecenin, dört adı vardır. "Mübarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gün vardır. Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki, haraç tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize çıkmalarını) dile getiren bir sened yazıldığı gibi, Allah Teâlâ da bu gece mümin kullarına beraet yazar.

Berat Kandili Gecesinde yapılacak ibadetler

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

* Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.



Kandiliniz Mübarek Olsun.....

---------------

Bu duâ Berât Kandilinde (Şâbân ayının on beşinci gecesine rastlayan gece) okunur. Her kim, bu duâ ile Cenâb-ı Hakk’a niyâz edip günâhlarının bağışlanmasını ve isminin iyi kimselerin yanında yazılmasını isterse Allâhü Teâlâ affeder, bağışlar. Ve iyi kimselerin divanında ismi yazılır.
Bu duâyı okuyan kimselere pek çok sevâb ve mükâfât verileceğini Hz. Ömer, Peygamberimizden rivâyet etmiştir.

“Allâhümme in künte ketebte ismî şekıyyen fî dîvânil eş- kıyâi femhuhü, Vektübnî fî dîvânis’süadâi. Ve in künte kete*bte ismî saîden fî dîvânis’süadâi fesbüthü. Feinneke külte fî kitâbikel kerîm: “Yemhulîâhü mâ yeşâü ve yüsbitü ve indehü ümmülkitâb”

zeinarda 05-10-2017 20:05

Hayırlı kandiller


Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:35.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0