Ruhani

Ruhani (https://www.ruhani.net/)
-   Anne ve Bebek Sağlığı (https://www.ruhani.net/anne-ve-bebek-sagligi/)
-   -   Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir? (https://www.ruhani.net/anne-ve-bebek-sagligi/2009-gebelik-zehirlenmesi-preeklampsi-nedir.html)

güneşdeniz 03-09-2012 05:47

Gebelik Zehirlenmesi (Preeklampsi) Nedir?
 
Preeklampsi, bir çeşit gebelik zehirlenmesidir. Tıp dünyasında bu konu çok açıklanamamakla beraber yoğun araştırmalar yapılıyor. Bu bir hastalıktır ve hem annenin hem de bebeğin sağlığını riske atabilir. Yapılan araştırmalara göre bugün on gebelikten birinde Preeklampsi meydana geliyor.


Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) Risk Grupları

Hipertansiyon: Preeklampsinin en yüksek risk grubunu hipertansiyon hastası olan kadınlar oluşturuyor. Hipertansiyon gebelikte yaşanan çok ciddi bir durumdur. Çok fazla ödeme, ani kilo artışına, bulanık görmeye ve migrene yola açabilir. Normal bir gebelikte bu sorunlar zaten yaşanabiliyor fakat hipertansiyon hastası olan kadınlarda bu şikayetler daha fazladır ve Preeklampsi dönüşebilir.

Rahim içi sorunlar: Rahim için de plasenta büyürken doğru yerleşme sorunları yaşayabilir. Bunun nedeni olarak ta oksijen azlığı be bir takım toksinlerin neden olduğu düşünülmekte.

Kalsiyum eksikliği: Gebelikte yeteri kadar kalsiyum almamak annenin kemik depolarının azalmasına neden olur bununla birlikte kalsiyum eksikliği Preeklampsi riskin de ortaya çıkarabilen nedenler arasında bulunuyor.


Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) Tedavisi

Bu konuda kesin bir tedavi yok fakat bu risk, düşük doz aspirin ve kalsiyum kullanımıyla engellenebilir. Preeklampsiden en iyi korunma yöntemi gebeliğin başlamasıyla kalsiyum desteği almak. Preeklampsi teşhisi konulduğunda nöbet ve koma gibi sonuçların ortaya çıkma riskine karşı hastane istirahatı verilir. Ciddi Preeklampsi vakalarında ise suni sancı yöntemi ile sezaryen yapılır.

Özellikle 35 yaş üstü bayanlar, ilk gebeliğini yaşayanlar, kronik hipertansiyon hastaları, çoğul gebelik, böbrek ve diyabet hastaları, bağışıklıkla ilgili hastalıkları olan kadınlar ve aşırı kilolu bayanlar Preeklampsi riskine en yakın kişiler oldukları için kalsiyum desteğini mutlaka almaları gerekir.

Kaynak: Hamilelik Dönemi - Gebelik Belirtileri - Hafta Hafta Gebelik (Hamilelik) - Tüp Bebek - Doum


Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:47.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0