Ruhani  

Go Back   Ruhani > İslamiyet ve İslami İlimler > Kur'an-ı Kerim Ve Hadisler

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 08-15-2012, 19:22   #1 (permalink)

 
güneşdeniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üyelik tarihi: Dec 2011


Mesajlar: 413
Konular: 234

Karma Puanı: 100

Standart Yasin - Tebareke - Amme

Kur’an’ı Kerim son kitaptır. Son ilahi mesajdır. O bir hayat nizamıdır. Onda hayatın düzenine ait yasalar vardır. Onda her bilginin şifresi ve anahtarı vardır. O ölülerin kitabı değil, dirilerin kitabıdır.

Yasin- Tebareke (Mülk) ve Amme (Nebe) Kur’an’ı Kerim’in 114 suresinden üçüdür. Müslümanlar arasında özel bir yeri ve önemi vardır. Halkımızla bu sureler o kadar özdeşleşmiştir ki bazen şöyle söylenir: “Yasin okutacağız- Tebareke’ye gidiyoruz- Amme’yi okuyuver.”

Bu sureler hastalara okunur. Ölülere okunur. Doğanlara okunur. Cuma akşamları okunur. Mübarek gün ve gecelerde okunur. Ev toplantılarında okunur.

Yasin- Tebarake ve Amme sureleri hicretten önce Mekke’de indirilmişlerdir.

Yasin suresi: Kur’an’ı Kerim’in 36. suresi olup 83 ayettir. Adını başındaki “Ey İnsan!” manasına gelen “Ya Sin”den alır.

Tebareke suresi: Kur’an’ı Kerim’in 67. suresi olup 30 ayettir. Adı “Mülk” suresidir. Bu adı ilk ayette geçen “Mülk” kelimesinden alır. Halk arasında “Tebareke” suresi olarak da isimlendirilir.

Amme suresi: Kur’an’ı Kerim’in 78. suresi olup 40 ayettir. Adını ikinci ayetteki “Haber” manasına gelen “Nebe” kelimesinden alır. Halk arasında “Amme” suresi olarak da isimlendirilir.

Bu surelerin önemi ve fazileti ile ilgili peygamberimizin birçok hadisi şerifleri vardır. İşte onlardan bazıları:

“Her şeyin bir kalbi vardır. Kur’an’nın kalbi de Yasin’dir. Kim Yasin’i okursa, Allah ona on defa Kur’an okumuş kadar sevap ihsan eder.”(Tirmizi)

“Kur’an’ı Kerim’de otuz ayetlik bir sure vardır. Bu sure kendisini okuyan kimseye kıyamet gününde şefaat eder. O sure de Mülk suresidir.”(Ebu Davut)

“İkindi namazından sonra Nebe suresini okuyan kimsenin Canab-ı Hak kıyamet günü günahını azaltır.”(Tirmizi)

Neden bu üç sure beraber anılmaktadır? Neden bu surelerin okunması tavsiye edilmiştir? Bu surelerin özelliği nedir?

Bu üç surede değişik ve önemli konular anlatılır. Ancak bu üç surenin ortak bir noktası vardır. Bu üç surede evrenin düzenine dikkat çekilir. Yeryüzünden ve gökyüzünden bahsedilir.

İşte o ayetlerden bazılarını dikkatinize sunuyorum:

YASİN SURESİNDEN:

“Ölü olan toprak insanlar için bir ibrettir. Biz o kuru toprağı yağmurlarla sulayıp ona hayat verdik. İnsanların yemeleri için o topraktan hububat çıkardık. Orada çeşitli bitkilerle donatılmış bahçeler meydana getirdik. Onların sulanması içinde akarsu ve nehirler oluşturduk. Ki bunların mahsulünden ve kendi yetiştirdiklerinden yesinler. Gece insanlar için bir ibrettir. Gündüzü geceye çeviririz. Birden karanlıkta kalırlar. Güneş kedi ekseni etrafında döner. Ayın da kendine ait yörüngesi vardır. Ne güneş ayın önüne geçebilir; nede gündüz gecenin önüne geçebilir. Hepsi de bir kanuna tabidir.”(Yasin/33-40)

MÜLK SURESİNDEN:

“Gökyüzünü yedi kat tabaka halinde yaratan Allah’dır. O’nun yaratıklarında bir düzensizlik görmek mümkün değildir. Biz semayı kandil gibi ışık veren yıldızlarla donattık. O semada kanat çırparak uçan dizi dizi kuşları görmez misiniz? Söyleyin bakalım: Yağan yağmurlarla beslenen yer altı sularınız kuruyacak olsa, artık size kim su sağlayabilir”.(Mülk/3-4-5-19-30)

NEBE SURESİNDEN:

“Yeryüzünü bir beşik- dağları da onun içinde direk yarattık. Sizleri de çift çift eş olarak yarattık. Uykunuzu da dinlenme vakti yaptık. Geceyi de bir örtü yaptık. Gündüzü de geçiminiz için çalışma zamanı yaptık. Üstünüze yedi kat gök bina ettik. Oraya parlayan yıldızlar yerleştirdik. Sıkışan bulutlardan şarıl şarıl yağmur indirdik. Onlarla taneler- bitkiler- sarmaş dolaş olmuş bahçeler meydana getirdik.”(Nebe/6-16)

Yüce Allah bu ayetlerde evren ile ilgili çok anlamlı beyanlarda bulunuyor. Bize evrendeki olağanüstü sahneleri ve ilahi sanat güzelliğini sunuyor.

İnsan evrenden gelen sinyalleri algılamaya hazır olduğun zaman: Gözler evrenin güzelliğini- görkemini temaşa etmeye doymaz. Kalpler dolaysız gelen ilhamı- mesajları algılamaktan bıkmaz. Akıl evrenin ince düzenini- ince sistemini düşünmekten yorulmaz. Çünkü evrende muazzam bir düzen ve kusursuzluk vardır.

Daha düne kadar ilim Güneşin ve Ayın sabit olduğunu söylüyordu. Oysa Kur’an bundan 1400 sene önce Yasin suresinin 38. ve 39. Ayetlerinde güneşin ve ayın kendi ekseni etrafında döndüğünü beyan etmişti.

Mülk suresinde yerin ve göğün yedi tabakadan meydana geldiği belirtiliyor. Bugün yeryüzünde iki tabaka biliniyor. O da yeryüzü tabakası ile madenleri oluşturan yer altı tabaksıdır. Gökyüzünde ise iki tabaka biliniyor. Biri hava tabakası, diğeri de atmosfer tabakasıdır.

Nebe suresinde yıldızlardan- gece ile gündüzün oluşumundan- yeryüzü şekillerinden- bitki örtüsünden- bulutlardan- yağmurun yağmasından bahsediliyor.

Kur’an’ı Kerim son kitaptır. Son ilahi mesajdır. O bir hayat nizamıdır. Onda hayatın düzenine ait yasalar vardır. Onda her bilginin şifresi ve anahtarı vardır. O ölülerin kitabı değil, dirilerin kitabıdır.

Bu konuda sözlerin en güzelini Milli Şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy söylemiştir:

“İnmemiştir hele Kur’an, şunu hakkiyle bilin;

Ne mezarlıkta okunmak, nede fal bakmak için.”


Geliniz! Yasin- Tebareke ve Amme surelerini çok okuyalım. Okudukça ilahi mesajları düşünelim. Düşündüklerimizi de analiz edelim. Emeğimiz karşılığı verilecek sevabı da geçmişlerimize bağışlayalım.

ismail çelikpençe


















__________________

aynı anda başka insanlara,
seni seviyorum demişizdir....
mutlak güven duygusuyla,
başımızı başka omuzlara dayamışızdır
olamaz mı? olabilir.
onca yıl sen burada
onca yıl ben burada
yollarımız hiç kesişmemiş
şu eylül akşamı dışında
güneşdeniz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-15-2012, 20:02   #2 (permalink)

 
semender - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üyelik tarihi: Dec 2011

Nerede: zahiri alem

Mesajlar: 95
Konular: 9

Karma Puanı: 10

Standart

Alıntı:
güneşdeniz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yasin suresi: Kur’an’ı Kerim’in 36. suresi olup 83 ayettir. Adını başındaki “Ey İnsan!” manasına gelen “Ya Sin”den alır.
ismail çelikpençe neye dayanarak bu kanıya varmış acaba. bu yanlış bilgi zannediyorum. Ya-Sin huruful mukattadır. elif lam mim, elif lam ra, elif lam mim sad, nûn, kef ha ya ayn sad, ta sin mim, ha mim gibi. bunların manasını da Allahu Alem kimse bilmez. uğraşan da kafayı yer diye biliyorum



















__________________

ELiF LAM MiM SAD
semender isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-15-2012, 20:22   #3 (permalink)

 
güneşdeniz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üyelik tarihi: Dec 2011


Mesajlar: 413
Konular: 234

Karma Puanı: 100

Standart

Değerli Kardeşimiz;
“Yâ, Sîn. Hikmetli Kur’ân’a yemîn olsun! Şübhesiz ki sen, elbette peygamberlerdensin. Dosdoğru bir yol üzerinde(sin).” (Yasin, 1-4)
Ya-sin: Bu harflere, "Huruf-ı Mukatta'a" denir. Bunların herhangi bir mânâ ifade edip etmediği, ediyorlarsa ne mânâya geldikleri hususunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. (Taberi Tefsiri)
Yüce Allah bu âyetlerde, sûreye, isim olan yâ ve sin harfleriyle bir de Kur'ân'la yemin ederek Hz. Muhammed'in (asm) peygamberliğini ve onun doğru yolda olduğunu bildirmektedir. (Şamil İslam Ansiklopedisi)
Yâ-sîn, “Ey insan!” demektir ki, murâdın Resûl-i Ekrem (asm) olduğu bildirilmektedir. Bu sûre, fazîletine binâen ve onu okuyanların kalbini nurlandırdığı için ‘Kur’ân’ın kalbi’ diye isimlendirilmiştir. (Nesefî)
Ömer Nasuhi Bilmen’in tefsirinde:
Böyle bazı sûrelerin evvelinde zikredilen harflerin, tâbirlerin asıl manâsını, Allah'ın ilmine havale ederiz. Bunlar birer hikmetten uzak değildir. Bu hikmetler insanlık tamamen bilemez. Fakat bunların asıl manâlarını bilmediği halde bunları bir müminin kutsayarak ve yücelterek okuması, bunlar ile lisanını tezyin etmesi, kendisini inanç yönünden sağlamlığını gösterir, ruhunun yücelmesine vesile olur, Allah'ın emrine olan tam itaat ve bağlılığına işaret ve şehadet eder.
İmam Kurtubi’nin Camül Ahkamül Kur’an adlı tefsirinde:
İbn Abbas, İbn Mesud ve başkalarından gelen rivayete göre bunun manası: Ey insandır. Bunlar aynı za¬manda yüce Allah'ın: Ali Yâsîn'e (İlyas'a) selam olsun." (Saffat, 130) buyruğunu, Muhammed'in alîne selam olsun, diye açıklamışlardır.
Said b. Cübeyr de şöyle demektedir: Bu Muhammed’in (asm) isimlerinden birisidir. Buna delil de yüce Allah'ın: "Muhakkak sen gönderilmiş peygam¬berlerdensin" buyruğudur. es-Seyyid el-Himyerî de şöyle demektedir:
"Ey nefs! Samimi sevgi ile olanca gayretinle, Kimseye içten öğüt verme; Ali Yâsîn'den başkalarına."
Taberi’nin tefsirinde:
Abdullah b. Abbas'tan nakledilen bir görüşe göre "Yâ Sin" kelimesi Allah tealanın isimlerinden biridir. Allah teala bu ismine yemin ederek sureye başlamıştır.
Katade'ye göre ise "Yâ Sin" kelimesi, Kur'anın isimlerinden biridir.
İkrirne'nin Abdullah b. Abbas'tan naklettiği diğer bir görüşe göre Yâ Sin kelimesinin manası "Ey insan" demektir.
Mücahid'e göre ise "Yâ Sin" kelimesi söze başlamayı ifade eden bir keli¬medir. Allah Teala burada kelamına bu sözle başlamıştır.
Fahruddin Razi’in Tefsir-i Kebir Mefatihul Gayb adlı tefsirinde:
Bu bir nida olup, "Ey insan" demektir. Bunu şöyle izah ederiz: "İnsan" kelimesinin, ism-i tasğîri, şeklindedir. Buna göre sanki bu ism-i tasgirin başı hazfedilmiş, sonu alınarak, "Ey üneysîn" manasında, "Yâsin" denilmiştir. Buna göre, bu hitabın, Hz. Muhammed'e (asm) yapılmış olması ihtimal dahilindedir. Bunun delili bundan sonraki "Sen, hiç şüphesiz peygamberlerdensin"ifadesidir.
Anlaşıldığı üzere Yâ ve sin harflerinin ne demek olduğu hakkında, alimlerin farklı yorumları vardır. Fakat bu iki harfin gerçek manasını Allah bilir.
Allah’a emanet olunuz.

Yasin'in manası nedir? - Soru Sor Cevap Bul


















__________________

aynı anda başka insanlara,
seni seviyorum demişizdir....
mutlak güven duygusuyla,
başımızı başka omuzlara dayamışızdır
olamaz mı? olabilir.
onca yıl sen burada
onca yıl ben burada
yollarımız hiç kesişmemiş
şu eylül akşamı dışında
güneşdeniz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-15-2012, 20:27   #4 (permalink)

 
semender - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üyelik tarihi: Dec 2011

Nerede: zahiri alem

Mesajlar: 95
Konular: 9

Karma Puanı: 10

Standart

Alıntı:
güneşdeniz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Fakat bu iki harfin gerçek manasını Allah bilir.
Allah’a emanet olunuz.

Yasin'in manası nedir? - Soru Sor Cevap Bul


















__________________

ELiF LAM MiM SAD
semender isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
amme, tebareke, yasin

Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


gizli ilimler gizli ilim
Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:59.


Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
YASAL UYARI : İçerik sağlayacı paylaşım sitelerinden biri olan Ruhani.Net Adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K'nın 125. Maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. Ruhani.Net hakkında yapılacak tüm Hukuksal Şikayetler, Yöneticilerimiz ile iletişime geçilmesi yada iletişim formunu doldurulması halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde Ruhani.Net yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve size dönüş sağlanacaktır. her yürlü sorunlar için email ; ruhaninet@gmail.com
sakarya escort sakarya escort sakarya escort sakarya escort serdivan escort izmir escort eporner