Ruhani

Ruhani (https://www.ruhani.net/)
-   Fıkıh İlmi (https://www.ruhani.net/fikih-ilmi/)
-   -   Oje ile Abdest (https://www.ruhani.net/fikih-ilmi/1821-oje-ile-abdest.html)

pervane-şem 03-04-2012 00:15

Oje ile Abdest
 
Arkadaşlar ve değerli ilim sahipleri sizlere bu soruyu sormak istiyorum aşağıdaki yazı beni oldukça ikna etti ancak yinede kafam karışık fikirlerinizi alabilirmiyim?
SÜLEYMANİYE VAKFI sitesinden alıntıdır.
Soru: Oje, abdeste ve gusül abdestine mâni midir? Bir bayan tırnakları ojeli veya cilalı iken abdest alabilir mi?
Cevap: Oje, tırnakların üzerinde tabaka oluşturan ve suyun tırnakların altına geçmesini engelleyen bir maddedir. Kadınlar bunu süslenme amacı ile tırnaklarına sürerler. Eski ulema döneminde böyle bir maddenin olmamasından dolayı, bunun abdeste veya boy abdestine (gusle) engel olup olmayacağı konusunda tereddütler ortaya çıkmıştır.
Eskiden kadınlar ellerine kına yakar, kına parçacıkları tırnaklar üzerinde bir tabaka oluştururdu. Kına yakma adeti hâlâ devam etmektedir.
Abdest ayetinde Allah Teala şöyle buyurmaktadır:
“Mü’minler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayınız.” (Maide, 5/6)
Yıkama, organın üzerinden suyun akıtılması şeklinde tarif edilmiştir. Ebu Hanife ve İmam Muhammed’e göre bir damla da olsa suyun akması gerekir. Yağ sürer gibi suyu organa sürmek yeterli olmaz. Ebu Yusuf ise organın ıslanmasını yeterli görmüş, suyun akmasını şart koşmamıştır. (İbn Abidin, Haşiyetü Reddi’l-Muhtar, İstanbul, 1984, c. 1, s. 96) Organın üzerine su sürmenin yıkama olmayacağı açıktır. Çünkü bu, organı ıslak elle meshetmek olur. Halbuki ayette emredilen, yıkamadır; mesh değil.
Kına çok ince de olsa tırnak üzerinde bir tabaka oluşturur. Başka bir şekilde o rengin tırnak üzerinde kalması mümkün olmaz. Kına çamurunun parçacıkları tırnak diplerinde sert tabaka oluşturur ve suyun tırnağa ulaşmasını engeller. Kına, oje gibi değildir. Gözeneklerinden tırnağa su ulaşabilir. Ancak bu suyun tırnağın tamamına ulaşması ve tırnağın üzerinden akıp gitmesi mümkün değildir. Bunun olabilmesi için, suyun tırnakla kınanın arasına girmesi gerekir ki bu durumda tırnakta kına kalmaz. Böyle bir şeyin mümkün olmadığı açıktır. Bu sebeple kınalı tırnağın emredildiği şekilde yıkanması mümkün değildir.
Abdest ayetinin sonunda Allah Teala şöyle buyurmaktadır:
“Allah size (abdest ve guslü emretmekle) bir güçlük çıkarmak istemiyor. Ama sizi arındırmak ve size olan nimetinin tamamlamak istiyor. Belki şükredersiniz.” (Maide, 5/6)
Kadının süslenmesi yasak olmadığından abdest alırken tırnağındaki kınayı kazımasını emretmenin güçlük doğuracağı kesindir. Bu sebeple fakihler, kınanın abdeste ve gusle mani olmayacağını söylemişlerdir. Hanefilerin konu ile ilgili görüşleri şöyledir:
“Kına, pire pisliği, kir tabakaları, vücuda sürülen yağ, krem, tırnak aralarına giren kirler vs. her ne kadar suyun organ üzerinden akmasına mani ise de zaruretten dolayı abdeste ve gusle mani olmazlar.” (İbn Abidin, Haşiyetü Reddi’l-Muhtar, c. 1, s. 155-156)
Buradaki ‘zaruret’ yukarıdaki şeyleri temizleme sıkıntısından doğan zarurettir. Çünkü onları temizleme emredilecek olsa insanlar zor durumda kalır ve bir çoğu abdest alıp namaz kılma imkanı bulamazdı. Oje de yukarıdaki maddelerle aynı konumdadır. Kadının tırnaklarına oje sürmesini veya tırnaklarını cilalamasını yasaklayan bir hüküm olmadığına göre abdest veya gusülden önce bunların temizlenmesini şart koşmanın güçlük doğuracağı açıktır. Yukarıdaki ayet, Allah’ın güçlük çıkarmak istemediğini ama bizi arındırmak istediğini bildirmektedir. Tırnakları ojeli veya cilalı olan kişiler ellerini yıkadıkları zaman temiz sayılacaklarından, Allah’ın bu konudaki emri de yerine gelmiş olmalıdır.
Sonuç olarak oje ve tırnak cilası abdest ve gusle mani değildir.
Aşağıdaki linkte bulunan görüntülü cevabımızı da izlemenizi tavsiye ederiz:
kaynak : fetva.net

Hanedan 03-04-2012 00:35

Fetva vermek ne haddimize ama fikrimi soracak olursanız öje ile kına aynı şey değildir birisinde resmen bir tabaka ile kapatılıyor diğerinde tabaka yok.Diğer bir konu öjeli ve tırnağı uzun bayanlardan hayatımın cahillik dönemi dahil hiç hoşlanmadım ve hiç ilgimi çekmedi,hatta ve hatta inanın buz gibi soğumuşumdur.Abdest konusuna tekrar gelecek olur isek öjeli tırnaklar ile gusül abdesti alınamayacağını biliyorum çünki çok kişiden duydum ama neden alınamaz diye de sormadım açıkcası zaten mantık da kabul ediyor nesini didikleyelim dimi ,)

pervane-şem 03-09-2012 04:04

[QUOTE=Hanedan;2376]Fetva vermek ne haddimize ama fikrimi soracak olursanız öje ile kına aynı şey değildir birisinde resmen bir tabaka ile kapatılıyor diğerinde tabaka yok.Diğer bir konu öjeli ve tırnağı uzun bayanlardan hayatımın cahillik dönemi dahil hiç hoşlanmadım ve hiç ilgimi çekmedi,hatta ve hatta inanın buz gibi soğumuşumdur.Abdest konusuna tekrar gelecek olur isek öjeli tırnaklar ile gusül abdesti alınamayacağını biliyorum çünki çok kişiden duydum ama neden alınamaz diye de sormadım açıkcası zaten mantık da kabul ediyor nesini didikleyelim dimi ,)[/QUOTE

sayın hanedan sizin düşünceniz çok güzel ama malesef günümüzde kadının el süsü oje ve bir çok erkek eşinin oje kullanmasını ısrarla istiyor bu durum biz hanımları zor bir çelişkiye sokuyor :( ben bu konuda kolaylık için yaşlılık ve soğuk gibi durumlarda mesh giymek yada kadının saç örgüsünü çözmeden gusledebilmesi gibi cevazlar veren islam alimlerini düşündüğümde bu konudada bir cevaz olabilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum.ayrıca abdestte asl olan temizlik değilmidir abdest alınıp oje surüldüğünde tırnağı hemen tırnak gibi kaplar ve kurur sonra bu eller en pis işlerle uğraşsada yıkandığında tertemiz olur, ojeli bir tırnakla bir kadın hamurda yoğursa o hamur temizdir oje hiçbirşeye bulaşmaz bu tıbben böyle olduğuna göre sorun olmayacağını düşünmekteyim ama yinede hepinizin fikirleride benim için çok önemli :yes:

güneşdeniz 03-09-2012 05:21

benim düşüncem şöyle, meSela abdeSt alırken yüzüklerimizi ve ziynetlerimizi çıkarırız bunun Sebebi altına Su değmeSi gerektiğindendir. tırnaklarımızda vucudumuzun bir parçaSı olduğuna göre onunda üzerinde katmanlaşan bir maddeyi çıkararak abdeSt almak gerekir. bu konuyla ilgili bir başka kişinin yorumuda benim aklıma oldukça yattı

1. Abdest hem bir temizlik, hem namazın olmazsa olmaz farzıdır.

2. Oje ne temizliktir, ne de hayatın olmazsa olmazıdır. Bu açıdan bir zaruret olmayı bırakın bir hacet bile değildir. Estetik bir unsurdur ve aksesuardır.

3. Bir aksesuar için namazın zorunlu şartı olan abdesti yaralamak hem akla hem nakle uygun değildir.

4. "Allah sizin için kolaylığı diler zorluğu dilemez" ayetiyle bu mevzuun hiçbir alakası da yoktur. Allah bizim için kolay olan "cenneti" dilemiş, zor olan "cehnenemi" dilememiştir. Biz de bunu diliyorsak, bundan Allah değil biz kazançlı çıkarız.


bilmiyorum cevabı çok net olmayan konularda onları yapmamayı yeğlerim, mantığımıza göre ojeyle abdest alınabileceğine karar verip yıllar boyu böyle yaparsak ve esasen bu doğru değilse aldığınız tüm abdestlerin kabul olmama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. bu riski göze alabilen ojeyle abdest alabilir.

pervane-şem 03-10-2012 00:46

bilmiyorum cevabı çok net olmayan konularda onları yapmamayı yeğlerim, mantığımıza göre ojeyle abdest alınabileceğine karar verip yıllar boyu böyle yaparsak ve esasen bu doğru değilse aldığınız tüm abdestlerin kabul olmama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. bu riski göze alabilen ojeyle abdest alabilir.

bu konuda bazen riski göze alıp bazen alamayanlardayım.

Hanedan 03-10-2012 12:47

bence öje ile hiç olmasın ,) öje ile abdest alınabilir fetvasını veren alim var mı ,varsa buraya yazalım lütfen..

pervane-şem 06-18-2012 17:42

Abdüllaziz bayındır yeni açıklamasında ojeli elin yıkandığında tıbben temiz olması nedeniyle ojenin abdeste hiçbir şekilde engel olmadığını söyledi

semender 06-26-2012 23:39

Yobaz gibi görünmek istemem ama ojenin çıkışı hakkında çok iğrenç bir rivayet vardır bilmem duydunuz mu ?

kunhas 06-27-2012 00:28

Oje = Otomobil parlatıcısı

:)

---------------

İşi mantığa vurmaktan çok nakillere göre kıyas yapsak daha sağlıklı olur.

Tek soruda işi çözümleyebiliriz. Oje sürülü tırnağın altına su geçiyor mu ? Geçmiyor mu ?

Evet geçmiyor.

O zaman abdest sahih olmaz.

İğne ucu kadar kuru bir yer kalsa veya tırnağının altına giren çamur orada kurusa, abdesti sahih olmaz. (Hindiyye)

Diş çukurundaki yemek artıkları sert olup, altına su geçmezse, gusül sahih olmaz. (Merakıl-felah, Tahtavi, Feth-ul-kadir, Halebi-yi kebir, Mecmua-i Zühdiyye)

gibi.


Tüm Zamanlar GMT +4.5 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:25.

Powered by vBulletin® Version kapalı
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0